10879 questions

12963 answers

20221 comments

26152 members

0 votes
151 views 2 comments
by
I have a simple setup with the Router connected via Mobile. I can ping the the WAN interface and the LAN Default Gateway from the WAN.

However I am not able to ping the LAN devices from from the Router Diagnostics or the router itself (logged in user SSH). Devices on the LAN can ping each other and the LAN Gateway, however they can not ping outbound to the WAN.

I've enabled Zone Forwarding (LAN--> WAN and WAN-->LAN). I've also enabled "Allow-passthrought-traffic" in the Traffic rules.
by
Technically you should be able to ping your LAN devices from your router itself, can you try the same by resetting the router to factory defaults and pinging without any settings change ? Also a topology of your connection and error screenshots for a better understanding of your issue.

1 Answer

0 votes
by

Have you enabled this rule ?

by
I have resolved this issue by changing the DHCP starting address to start from the second IP address in my LAN allocation. I could ping certain types of devices on the LAN side when I set the DHCP to start from address number one, but not all devices (e.g. a printer) and it was intermittent. Once I set the DHCP to start from address number 2 everything started working properly. My theory is that the DHCP settings were affecting the gateway address in the router itself on the LAN side. And yes I did need to allow forwarding of traffic between the PPP and the LAN.