FOR TIPS, gUIDES & TUTORIALS

subscribe to our Youtube

GO TO YOUTUBE

14097 questions

16756 answers

27504 comments

53846 members

+4 votes
4,056 views 46 comments
by
I have an RUT240 configured in bridge mode. Every 60 minutes (pretty much exactly), the Ethernet interface disconnects from my firewall. I have spent many hours testing to be sure this is not a fault with my firewall or wiring. I have concluded that the RUT240 for some unknown reason is causing the Ethernet link to disconnect, them momentarily reconnect.

The modem is running firmware version: RUT2XX_R_00.01.11.3

Can anyone assist me with this problem?
by
im getting really poor performance using the new firmware, high ping and drop outs i wasnt seeing before. Anyone else?
by
Hi — Sorry, no; I am not seeing the same performance issue that you have mentioned with the new firmware. Maybe try rolling the firmware back to the previous version, and see if the problem goes away?
by
Any update on this? I still get a disconnect every 40 minutes on latest 1.12.2 software.
by
optymyze — I would suggest creating a new question on this forum, as it sounds like your issue is not the same as this one (otherwise, the firmware update would have fixed it for you).
by

I am experience the same problem. I have firmware version RUT2XX_R_00.01.13 and my router is in passthrough mode. Is there a solution known?

Thanks!

998S 2020-11-05 14:53:57 Port LAN cable is plugged in
996S 2020-11-05 14:53:51 Port LAN cable is unplugged
995S 2020-11-05 13:41:44 Port LAN cable is plugged in
993S 2020-11-05 13:41:39 Port LAN cable is unplugged
991S 2020-11-05 11:27:26 Port LAN cable is plugged in
990S 2020-11-05 11:27:20 Port LAN cable is unplugged
985S 2020-11-04 17:14:22 Port LAN cable is plugged in
983S 2020-11-04 17:13:01 Port LAN cable is unplugged
981S 2020-11-04 13:34:32 Port LAN cable is plugged in
980S 2020-11-04 13:34:26 Port LAN cable is unplugged

5 Answers

0 votes
by

Hello. 

If you have no problems accessing the Web Interface of the device, It would be helpful that you can Change the user and password of your Router to a very generic ones, So we can replicate the issue in one of our routers with a set of files I am going to ask you to send to me via private message.

1.- We need you send a draw diagram of the topology you have implemented. The admin and password of the router 

2.- Please, use the device until it presents the problem and then after that without turning off download a Troubleshoot file, and send it to us (Again all cia private message)

https://wiki.teltonika.lt/view/RUT240_Administration#Troubleshoot

3.- A Backup File of the device.

https://wiki.teltonika.lt/view/RUT240_Administration#Backup

In this way we can advice what would be the right way to proceed and who you will need to contact in case this need further attention.

Best answer
by
jpteltonika —

Hi. Thank you for the follow-up message. I've had the test firmware installed for a couple of days on my RUT240 and it appears to have stopped disconnecting the Ethernet interface every 60 minutes.

Looks like your fixes have worked.
by
@hayden_spence

Thank you very much, We would really appreciate if you can provide a troubleshoot file of the new tests via Private Message.

Kind Regards
by

jpteltonika —

I've sent you the troubleshoot file as requested via private message. Let me know if you need any more information.

by
Im having exactly the same problem with same setup (bridge-mode, LAN cable plugged/unplugged and so on), and its affecting my gaming online and chromecasts pausing Spotify and TuneIn every now and then. Hope for a fix with FOTA soon.

Thanks
by

any update here?

it worked for me after i installed an external antenna, but today i made the mistake and updated to latest firmare, now the reconnects are back:

Mon Jan 18 16:58:35 2021 daemon.notice netifd: ppp_4 (7150): udhcpc: sending renew to xx.xx.xx.xx

Mon Jan 18 16:58:35 2021 daemon.notice netifd: ppp_4 (7150): udhcpc: bind(UDP): Cannot assign requested address

Mon Jan 18 16:58:35 2021 daemon.notice netifd: ppp_4 (7150): udhcpc: sending renew to 0.0.0.0

Mon Jan 18 16:58:35 2021 daemon.notice netifd: ppp_4 (7150): udhcpc: lease of xx.xx.xx.xx obtained, lease time 7200

Mon Jan 18 16:58:36 2021 local1.info hotplug-gsmstate[13849]: envACT: ifupdate

Mon Jan 18 16:58:36 2021 local1.info hotplug-gsmstate[13849]: envDEV: wwan0

Mon Jan 18 16:58:42 2021 local1.notice fwblock[14292]: Started fwblock

Mon Jan 18 16:58:42 2021 local1.notice fwblock[14292]: Applying SSH blocks

Mon Jan 18 16:58:42 2021 local1.notice fwblock[14292]: Applying WebUI blocks

Mon Jan 18 16:58:43 2021 user.notice firewall: Reloading firewall due to ifupdate of ppp_4 (wwan0)

Mon Jan 18 16:58:44 2021 local1.notice fwblock[14382]: Started fwblock

Mon Jan 18 16:58:44 2021 local1.notice fwblock[14382]: Applying SSH blocks

Mon Jan 18 16:58:44 2021 local1.notice fwblock[14382]: Applying WebUI blocks

Mon Jan 18 16:58:45 2021 local1.info hotplug-gsmstate[14431]: envACT: ifupdate

Mon Jan 18 16:58:45 2021 local1.info hotplug-gsmstate[14431]: envDEV: wwan0

Mon Jan 18 16:58:48 2021 user.notice firewall: Reloading firewall due to ifupdate of ppp_4 (wwan0)

Mon Jan 18 16:58:49 2021 local1.notice fwblock[14648]: Started fwblock

Mon Jan 18 16:58:49 2021 local1.notice fwblock[14648]: Applying SSH blocks

Mon Jan 18 16:58:49 2021 local1.notice fwblock[14648]: Applying WebUI blocks

0 votes
by

Hello. We have a test Firmware with some fixes. Its a test firmware intended for RUT2XX and RUT9XX. so please don't implement it massively, it's for test purposes only.
 

Can you please implement it and give us feedback?

Rut2XX Test Firmware
https://kaunas.teltonika.lt:444/d/4aec334a630a458fa7ef/

RUT9XX Test Firmware
https://kaunas.teltonika.lt:444/d/8ca288f2e2134d81aec1/

by
Hi again (see post to jpteltonika a few minutes ago): I've now created an account, and see the possibility to send a private message. Posting when logged in you should certainly have access to my e-mail address if you need to contact me directly.
by
Hi Börn, we are not allowed to contact via mail. The information exchange should be performed completely on this platform, it can be in form of posts or private messages.

Regarding the previous comment. When the complete circle of communication relies on multiple parties, as in the case of cellular communications, we only can ensure that we are going to do all our best to fix and understand the issues that are under our complete control.

At this moment we have engineers working to understand what is causing those connection dropouts in this specific case, and that information is obtained via log files, as we don't have control on the sim cards. We need this understanding because we have many success cases where this issues are not happening.

We can offer you better attention if you can contact your local sales manager and provide more insights of your specific projects, so we can offer you a handful number of solutions gained through our experience working with several clients with different clients around the world.

In the meantime we are working in some test firmwares so you can provide us with de feedback needed to help you to overcome this situation.

Best regards
by
To jpteltonika: The troubelshooting files have now been sent.
by
I installed the new firmware (RUT2XX_R_00.01.12) a few days ago and can't see any LAN cable unplugged/plugged in events. So far so good. I'm glad the issue could be resolved.
by

Why are you not updating us with information regarding this problem? I have the RUT2XX_R_00.01.12.1 firmware and it still dont work. 

If no solution comes soon, it goes into the wall. Its frustrating to have paid ~150 Euro for something that doesnt work as it should.

0 votes
by
Im having exactly the same problem with same setup (bridge-mode, LAN cable plugged/unplugged and so on), and its affecting my gaming online and chromecasts pausing Spotify and TuneIn. Im just writing here so the Teltonika support team knows that there are probably more affected by this bug.
by
Thanks for your contribution. As of this moment, we're all still waiting for Teltonika to release a proper firmware update for this issue. I know nothing more than what is mentioned in this forum topic.
by

We have also exactly the same problem with same setup (bridge-mode, LAN cable plugged/unplugged every  9 minutes past the hour. But only in bridge mode !! / RUT950 - RUT9XX_R_00.06.05.3

Regards 
Markus

by

Can you please implement it and give us feedback?

Rut2XX Test Firmware
https://kaunas.teltonika.lt:444/d/4aec334a630a458fa7ef/

RUT9XX Test Firmware
https://kaunas.teltonika.lt:444/d/8ca288f2e2134d81aec1/

by

With the new Firmware upgrade from https://wiki.teltonika-networks.com/view/RUT950_Firmware_Downloads  RUT9XX_R_00.06.06.1

all up and running

by

Hi!

EDIT: Testing RUT2XX_R_00.01.12.1 right now, will reply later.

EDIT2: The RUT2XX_R_00.01.12.1 did not work either. Should I try the https://kaunas.teltonika.lt:444/d/4aec334a630a458fa7ef/ ? @jpteltonika

@MLehmann: How is it going for you? Did you get rid of the cable plugged/unplugged behavior?


/Gurkan

0 votes
by
Has anyone managed to solve this problem with a newer firmware?

I have RUT2XX_R_00.01.12.1 firmware but have not been able to solve the problem. This is becoming a major problem as the music and online gaming get interrupted every now and then.

@Teltonika: Are you still working on the problem?
0 votes
by
I wanted to drop in to say I have a Verizon model RUT240 and am experiencing data disconnects  ranging from every 2 minutes to every 60 minutes but with my other modem (GL.iNet x750 with Quectel EP06-A) I experience zero problems with the exact same SIM card, APN, etc. I tested the 1.12.2 firmware today and it did not fix the problem.

I can access the Web UI and everything well, but the data connections disconnects and resets as above. Also, I have great signal at -55.
by

I also have drops on the Lan interface also with the newest RUT240 firmware. 

3 2020-06-17 08:16:28 - Web UI: Authentication was succesful fro ...
4 2020-06-17 08:06:28 - Port: LAN cable is unplugged

What can i do?

by

yesterday i did a firmware downgrade and upgrade and reconfigured the device, same problem, disconnect every 60 minutes

  1. Sun Jun 28 13:27:30 2020 daemon.notice netifd: ppp_4 (7277): udhcpc: sending renew to xx.xx.xxx.xx
  2. Sun Jun 28 13:27:30 2020 daemon.notice netifd: ppp_4 (7277): udhcpc: bind(UDP): Cannot assign requested address
  3. Sun Jun 28 13:27:30 2020 daemon.notice netifd: ppp_4 (7277): udhcpc: sending renew to 0.0.0.0
  4. Sun Jun 28 13:27:30 2020 daemon.notice netifd: ppp_4 (7277): udhcpc: lease of xx.xx.xxx.xx obtained, lease time 7200
  5. Sun Jun 28 13:27:31 2020 local1.info hotplug-gsmstate[22348]: envACT: ifupdate
  6. Sun Jun 28 13:27:31 2020 local1.info hotplug-gsmstate[22348]: envDEV: wwan0
  7. Sun Jun 28 13:27:37 2020 local1.notice fwblock[22757]: Started fwblock
  8. Sun Jun 28 13:27:37 2020 local1.notice fwblock[22757]: Applying SSH blocks
  9. Sun Jun 28 13:27:37 2020 local1.notice fwblock[22757]: Applying WebUI blocks
  10. Sun Jun 28 13:27:39 2020 daemon.info dnsmasq[10714]: exiting on receipt of SIGTERM
  11. Sun Jun 28 13:27:40 2020 user.notice dnsmasq: DNS rebinding protection is active, will discard upstream RFC1918 responses!
  12. Sun Jun 28 13:27:40 2020 user.notice dnsmasq: Allowing 127.0.0.0/8 responses
  13. Sun Jun 28 13:27:44 2020 daemon.info dnsmasq[23242]: started, version 2.79 cachesize 150
  14. Sun Jun 28 13:27:44 2020 daemon.info dnsmasq[23242]: compile time options: IPv6 GNU-getopt no-DBus no-i18n no-IDN DHCP DHCPv6 no-Lua TFTP no-conntrack no-ipset no-auth no-DNSSEC loop-detect inotify
  15. Sun Jun 28 13:27:44 2020 daemon.info dnsmasq-dhcp[23242]: DHCP, IP range 172.16.16.100 -- 172.16.16.249, lease time 12h
  16. Sun Jun 28 13:27:44 2020 daemon.info dnsmasq-dhcp[23242]: DHCP, IP range xx.xx.xxx.xx -- xx.xx.xxx.xx, lease time 12h
  17. Sun Jun 28 13:27:44 2020 daemon.info dnsmasq[23242]: using local addresses only for domain lan
  18. Sun Jun 28 13:27:44 2020 daemon.info dnsmasq[23242]: reading /tmp/resolv.conf.auto
  19. Sun Jun 28 13:27:44 2020 daemon.info dnsmasq[23242]: using local addresses only for domain lan
  20. Sun Jun 28 13:27:44 2020 daemon.info dnsmasq[23242]: using nameserver 80.120.17.70#53
  21. Sun Jun 28 13:27:44 2020 daemon.info dnsmasq[23242]: using nameserver 213.33.99.70#53
  22. Sun Jun 28 13:27:44 2020 daemon.info dnsmasq[23242]: read /etc/hosts - 1 addresses
  23. Sun Jun 28 13:27:44 2020 daemon.info dnsmasq-dhcp[23242]: read /etc/ethers - 0 addresses
  24. Sun Jun 28 13:27:44 2020 user.notice firewall: Reloading firewall due to ifupdate of ppp_4 (wwan0)
  25. Sun Jun 28 13:27:45 2020 local1.notice fwblock[23268]: Started fwblock
  26. Sun Jun 28 13:27:45 2020 local1.notice fwblock[23268]: Applying SSH blocks
  27. Sun Jun 28 13:27:45 2020 local1.notice fwblock[23268]: Applying WebUI blocks
  28. Sun Jun 28 13:27:45 2020 local1.info hotplug-gsmstate[23308]: envACT: ifupdate
  29. Sun Jun 28 13:27:45 2020 local1.info hotplug-gsmstate[23308]: envDEV: wwan0
  30. Sun Jun 28 13:27:47 2020 user.notice firewall: Reloading firewall due to ifupdate of ppp_4 (wwan0)
  31. Sun Jun 28 13:27:48 2020 local1.notice fwblock[23407]: Started fwblock
  32. Sun Jun 28 13:27:48 2020 local1.notice fwblock[23407]: Applying SSH blocks
  33. Sun Jun 28 13:27:48 2020 local1.notice fwblock[23407]: Applying WebUI blocks