10444 questions

12453 answers

19377 comments

21853 members

0 votes
75 views 2 comments
by

I have a new RTU240. Trying to do nothing more than send / receive SMS however I cannot achieve this reliably. A few messages will work and then the modem locks up. This seems to occur immediately after receipt of an SMS message, however not always. The most it has ever received successfully is 9, usually it fails after 1 or 2. When it fails the gsmctl -Q (to reset the modem) also fails. When it fails any gsmctl command that addresses the modem returns ...

GMSCTL error: reading message

N\A

I upgraded to RUT2_R_00.07.01.4_WEBUI firmware. I've tried two difference SIM cards and providers. Both work for a couple of messages. When the failure occurs the webclient becomes unusably unresponsive so I have to ssh to the RUT240 to see anything. From logread I see the following typical successful receipt of an SMS message followed by the modem immediately locking up.

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:1693]: read

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:1695]: sms_index: 4

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:1295]: SMS Index == 4

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:1296]: Date == 2022-03-19 13:05:10

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:1297]: Sender == +xxxxxxxxxxxx

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:1298]: SMS Text == Cool

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]:

Sat Mar 19 13:05:10 2022 kern.notice kernel: SMS received from: +64275550700 (internal modem)

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: libgsm[src/libgsm_auth.c:89]: All phone allowed

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: libgsm[src/libgsm_auth.c:222]: There is no command text!

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: libgsm[src/libgsm_auth.c:89]: All phone allowed

... many of these

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:1303]: load_uci_config failed

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:1185]: CHECK RULE: 0

... all rules disabled

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:1330]:

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:193]: check_storegate

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:163]: count_free_sms s->type: reply

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:163]: count_free_sms s->type: post_get

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:163]: count_free_sms s->type: fwd_to_http

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:163]: count_free_sms s->type: fwd_to_sms

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:163]: count_free_sms s->type: fwd_to_smtp

Sat Mar 19 13:05:10 2022 daemon.info unhandler[1910]: SMS-Utilities[src/sms_utils.c:163]: count_free_sms s->type: simman

... up to here it all looks OK, but the modem has faulted

Sat Mar 19 13:05:11 2022 daemon.err uhttpd[2307]: Failed to lookup "info_modem_id" option string

Sat Mar 19 13:37:38 2022 daemon.err uhttpd[2307]: Failed to lookup "info_modem_id" option string

Given SMS send and receive successes with several messages, with different SIM cards, this is starting to look like an intermittent hardware fault in the modem.

I have also used both the default aerials and a 10dBi panel. SINR bounces around but is occassionally as high as 13.

1 Answer

0 votes
by

Hello, 

After the modem fails and you log in via ssh to the router. What do you do to redo the tests? Can you try to restore the firmware from the bootloader menu? To do this I leave the steps in the following link. 

https://wiki.teltonika-networks.com/view/Bootloader_menu

Please, after restoring the firmware to its latest version. Try to test again and try to generate the behavior again. If so, please send me again the logs with the modem failure. 

by

I reboot the modem (randomly ssh or webclient), it recovers, works for a bit and fails.

The firmware is already the latest.

When I run the troubleshooter from ssh it is very slow but it does run. The gsm.log file reports the following information which is indicative of a failure of the modem to respond on the tty device.

[MODEM: "1-1" GSM INFORMATION]

connstate:    Disconnected

netstate:    GSMCTL error: reading message

N/A

imei:    GSMCTL error: reading message

N/A

model:    GSMCTL error: reading message

N/A

manuf:    GSMCTL error: reading message

N/A

serial:    GSMCTL error: reading message

N/A

revision:    GSMCTL error: reading message

N/A

imsi:    GSMCTL error: reading message

N/A

simstate:    GSMCTL error: reading message

N/A

pinstate:    GSMCTL error: reading message

N/A

signal:    GSMCTL error: reading message

N/A

cellid:    GSMCTL error: reading message

N/A

operator:    GSMCTL error: reading message

N/A

opernum:    GSMCTL error: reading message

N/A

conntype:    GSMCTL error: reading message

N/A

temp:    GSMCTL error: reading message

N/A

network:    GSMCTL error: reading message

N/A

serving:    GSMCTL error: reading message

N/A

neighbour:    not supported

band:    GSMCTL error: reading message

N/A

software:    GSMCTL error: reading message

N/A

[MODEM: "1-1" GSMD log of gsmctl]

Sat Mar 19 19:03:54 2022 daemon.info gsmd[2730]: gsmd[dispatch_queue_work():914]: Modem 1-1 is not responding for over 500 seconds. Current request is cancelled.

Sat Mar 19 19:12:15 2022 daemon.info gsmd[2730]: gsmd[dispatch_queue_work():914]: Modem 1-1 is not responding for over 500 seconds. Current request is cancelled.

[MODEM: "1-1" GSMD AT commands]

ATI:    GSMCTL error: reading message

N/A

AT+CGATT?:    GSMCTL error: reading message

N/A

AT+CGDCONT?:    GSMCTL error: reading message

N/A

AT+CGACT?:    GSMCTL error: reading message

N/A

After a reboot the output looks good. i.e. the troubleshoot file reports as below and sending and recieving SMS works ... for a few message. Like ...

[MODEM: "1-1" GSM INFORMATION]

connstate:    Disconnected

netstate:    registered (home)

imei:    868159055296938

model:    SLM750-V

manuf:    MEIG

serial:    868159055296938

revision:    750VAU1DYB082500261

imsi:    530011116276194

simstate:    inserted

pinstate:    READY

signal:    -61

cellid:    1327383

operator:    Vodafone NZ vodafone NZ

opernum:    53001

conntype:    FDD LTE

temp:    330

network:    +SGCELLINFOEX:LTE,FDD LTE,530,01,1327383,105,5185,23,45168,3,100,1800,19800,-61,-91,-9,204,20,4,255,-,-,1,-,0,-,0,0,0

serving:    ^CELLINFO:LTE,FDD LTE,530,01,1327383,105,5185,23,45168,3,100,1800,19800,-61,-91,-9,204,20,4,255,-,-,1,-,0,-,0,0,0

neighbour:    not supported

band:    LTE 3

software:    SLM750-V_4.0.11_EQ101

by
Is this the only device you have? or do you have other devices that have the same issue? Can you please send me the troubleshooting file when you re-generate the behavior?