8400 questions

9885 answers

15679 comments

14155 members

0 votes
584 views 3 comments
by

  • FW ver.: RUT2XX_R_00.01.12

I have problem sending sms via the web api.

I can send SMS using the regular web interface on the device but from the API i only get +CMS ERROR: 500.

If i try to send an sms using the web interface to +4670XXXXXX it works. 

But if i try with 004670XXXXX i also get the CMS ERROR 500 in the device web interface. 

Sample URLs that don't work;

http://192.168.1.1/cgi-bin/sms_send?username=user123&password=xxxx&number=+4670XXXXX&text=testmasessage

http://192.168.1.1/cgi-bin/sms_send?username=user123&password=xxxx&number=004670XXXXX&text=testmasessage

Some data from the log; ( First one is from web interface to +4670XXXXXXX ) Second one is from Web API.

Tue Apr 14 17:00:15 2020 local1.info gsmd[1815]: gsmd send: 'AT+COPS?' (9)

Tue Apr 14 17:00:15 2020 local1.info gsmd[1815]: gsmd get: '+COPS: 0,2,"24007",6' (20)

Tue Apr 14 17:00:17 2020 local1.info gsmd[1815]: gsmd send: 'AT+CMGS=23' (11)

Tue Apr 14 17:00:17 2020 local1.info gsmd[1815]: gsmd send: '0001000b916407949862f700000b41b13cbc0e93c3627918' (49)

Tue Apr 14 17:00:18 2020 local1.info gsmd[1815]: gsmd get: '+CMGS: 22' (9)

Tue Apr 14 17:00:19 2020 user.info Messaged[12822]: Start from new event "SMS" "SMS were sent to 4670XXXXX"

Tue Apr 14 17:01:02 2020 local1.crit luci-reload[12968]: START==1

Tue Apr 14 17:02:15 2020 local1.info gsmd[1815]: gsmd send: 'AT+CMGS=23' (11)

Tue Apr 14 17:02:15 2020 local1.info gsmd[1815]: gsmd send: '0001000c804 764089297600000b41b13cbc0e93c3627918' (49)

Tue Apr 14 17:02:16 2020 local1.info gsmd[1815]: gsmd get: '+CMS ERROR: 500' (15)

Tue Apr 14 17:02:42 2020 local1.crit luci-reload[13161]: START==1

1 Answer

0 votes
by
Hello Erik,

I've tested the Post/Get functionality for sending/reading SMS messages and confirmed your findings.

The issue has been reported to our RnD department, I'll inform you when FW with a fix will be released.
by

Hello, 

we have the same problem with firmware RUT2XX_R_00.01.13.3

Please fix it.

by

We're seeing a similar issue with a RUT230 using the RUT2XX_R_00.01.13.3 firmware.

I was able to send an SMS using the web interface, but when I requested a status by sending the router an SMS, when the status message template was just over the length of 1 SMS, I only received the 2nd part, and when I cut it down to fit in a single SMS, I did not get a response at all.

The logs show CMS ERROR: 500 for the lost message parts.  I've asked Luner.io, who provided the SIM card, to look into it too, just in case it's something at their end rather than the router.

In our case the router SIM has a +882xxxxxxxxxxxx phone number, but we send/receive SMS from +44xxxxxxxxxx numbers if that could be part of the problem?

I notice there may have been some work done to address these CMS ERROR: 500 issues for the RUT950 firmware (although I don't see it in the mentioned in the RUT950 firmware change log, so it may not have been released yet?).  Might similar changes also help with these issues showing in the RUT2XX firmware?
https://community.teltonika-networks.com/13464/cms-error-500-api-is-not-working

Thanks,
David.

by

In our case the router SIM has a +882xxxxxxxxxxxx phone number, but we send/receive SMS from +44xxxxxxxxxx numbers if that could be part of the problem?

Luner provided us with a +44 number to try and we still have the same symptoms, so for our SMS status response issue at least, this is not the cause of the problem.