FOR TIPS, gUIDES & TUTORIALS

subscribe to our Youtube

GO TO YOUTUBE

12086 questions

14384 answers

22686 comments

36291 members

0 votes
482 views 8 comments
by

Fw version : RUT9_R_00.07.01.4

Hello,

I used RUT950 since 2 years now with no problem. Since two days I have a problem with RUT950 that loose internet connection while 4G connexion is OK.

When I try to ping through CLI, it doesn't work :

 ---------------------------------                                                                                                            

   Teltonika RUT9 series 2022                                                                                                                 

 ---------------------------------                                                                                                            

root@Teltonika-RUT950:~# ping 8.8.8.8                                                                                                         

PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes                                                                                                         

ping: sendto: Operation not permitted  

It is quite strange "operation not permitted", usualy there is timeout error or 'host unreachable' isn't it ?

It doesn't seem to be a DNS problem neither. I have check on my computer and the RUT950 configuration.

The only way to fix this problem, is to revert to revert to Factory settings or User's settings. Modem reboot or device reboot do not solve the problem.

I have proceed to a firwmare version update but the problem is still here, internet connection is lost randomly each day.

I can upload here a troubleshoot file if needed.

Regards

Julien

1 Answer

0 votes
by

Hello,

 

Thank you for contacting us.

 

I would like you to send me a troubleshoot file. Please, replicate the issue, then access router's WebUI, go to System -> Administration > Troubleshoot section and download troubleshoot file from there.

 

Best regards,

Žygimantas

by

Hello Žygimantas,

I have edit my message and add troubleshoot file. This files were generated before I proceed to firmware upgrade (I was in RUT9_R_00.07.01.2 ).

Regards

Julien

by
Hello,

The logs indicate a very poor RSRP parameter value, which is below the average disconnection threshold. This might be because of some network infrastructure changes or simply badly chosen router location. Try removing any possible obstacles near router, any metal objects, check antenna connector. If it does not help, you might try an external directional antenna. Otherwise a device with higher LTE category modem might be necessary.

Best regards,

Žygimantas
by

Hello Žygimantas,

Thank you for diagnosis but i 'm sure this is the only reason :

As soon as I fix the issue, my download/upload performance are correct. (edit : see image in the link hereafter)

I already have a directive antenna ;-)

I have made a test :  I have tried to ping with antennas connected and without antennas. I do  not have "ping: sendto: Operation not permitted  "   message while antennas are not connected.

---------------------------------                                                                                                            

   Teltonika RUT9 series 2022                                                                                                                 

 ---------------------------------                                                                                                            

root@Teltonika-RUT950:~# ping 8.8.8.8                                                                                                         

PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes                                                                                                         

64 bytes from 8.8.8.8: seq=0 ttl=112 time=40.019 ms                                                                                           

64 bytes from 8.8.8.8: seq=1 ttl=112 time=45.704 ms                                                                                           

64 bytes from 8.8.8.8: seq=2 ttl=112 time=35.356 ms                                                                                           

64 bytes from 8.8.8.8: seq=3 ttl=112 time=43.931 ms                                                                                           

64 bytes from 8.8.8.8: seq=4 ttl=112 time=43.009 ms                                                                                           

^C                                                                                                                                            

--- 8.8.8.8 ping statistics ---                                                                                                               

5 packets transmitted, 5 packets received, 0% packet loss                                                                                     

round-trip min/avg/max = 35.356/41.603/45.704 ms                                                                                              

root@Teltonika-RUT950:~# # REMOVING ANTENNAS                                                                                                                                                                                           

root@Teltonika-RUT950:~# ping -w 30 8.8.8.8                                                                                                   

PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes                                                                                                         

                                                                                                                                              

--- 8.8.8.8 ping statistics ---                                                                                                               

30 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss                                                                                  

root@Teltonika-RUT950:~#      

I suspect a right permissions issue that break routing/gateway between eth0 and wwan0 .

Regards,

Julien

by
Check if any additional configurations do not create any firewall/iptables rules, which might be blocking your ping requests.

Best regards,

Žygimantas
by

Hello Žygimantas,

Sorry for my very late answer, I was gone to vacation quite far from home.

My step daughter stayed at home had to revert RUT950 "user's configuration" every day because of the same issue (I give her instructions). 

I have check firewall and iptables rules, they are empty (I do not use these functions).  I only use autoreboot (scheduled and timeout) and DHCP Static lease.

I'm trying to compare configuration before/after issue...

I still do not understand why I have "Operation not permitted "  on a ping request when the issue occurs...

Regards

Julien

by

HI again Žygimantas,

Just after my message, RUT950 has disconnect... So while checking scrupulously all parameter, I might find the issue : I had activate a "Mobile data limit" at 200 MB instead of 200 000 MB . 

When I put 200 000 (MB) figure and save/apply, internet connexion has came back !  

I will confirm in few days if I will no longer loose internet .

by
Hi,

After a week , no more disconnection, so I think that this misconfig about data limite was the problem.

Regards,

Julien